Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2010. április 2., péntek

Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember (esetleg vuki) vagy...

Mintegy 15 éve (úristen, nem számoltam én ezt el??? nem, már egyetem alatt is tanítottam) gyakorló nyelvtanárként sokféle emberrel találkoztam, s sokféle nyelvtanulási motivációval. Volt aki külföldi munka miatt tanult, mások csak nyelvvizsgára készültek fel (ők voltak azok, akik átmentek a Rigó utcai nyelvvizsgán, de London belvárosába ejtőernyőzve őket garantáltan éhen haltak volna valamelyik sikátorban, s a helyieknek fogalmuk sem lett volna, miféle nyelven gagyognak), másokat a szülői terror kényszerített korrepetálásra. Általában csak ennél az utóbbi csoportnál merült fel a "Miért kell nekem angolul tanulni?" kérdés, de szerencsére őket le lehetett szerelni a "Mer' apád azér' fusizik, hogy fizesse az óráidat, vegyed elő a szótárt!" hívószóval. Az angol nyelv esetében talán nem is volt nehéz a hasznosságot megmagyarázni, sokkal nehezebb lehet olyan kevéssé elterjedt nyelveknél, ahol a Rigó utcai szóbeli nyelvvizsgán egy teremben koncentrálódott a nyelvet beszélő összes népesség (2 vizsgáztató, 1 vizsgázó) nagy része.
A latin nyelv tanulása lehet még hasonló, ahol a "mert a klasszikus műveltséghez hozzátartozik" nem mindig jelent elég motivációt. Így volt ez annak a jól menő orvosnak a gimnazista lányával is, Zsanettel, akinél sajnos a szellemi képességekért felelős szülői gének valahol zsákutcába keveredtek (vagy apa valamelyik hosszú külföldi konferenciaútja alatt ajánlott küldeményt hozott a Magyar Pista;) , mindenesetre nem volt túl okos. Ennek ellenére a szülők mindent elkövettek, ami erejükből, s az apa zsebébe csúsztatott hálás borítékokból kitelt, hogy okítsák, így latintanárhoz is járatták: jó lesz az, ha majd orvos lesz!  Zsani mérhetetlenül unta a poros könyvekkel teli régi lakásban tartott órákat, a vastag SZTK-keretes szemüveges, búrafrizurás Klára nénivel, akinek egyszer kiöntötte a lelkét: "Én nem is értem miért kell nekem latint tanulni. Úgyse fogok soha odautazni." Tartok tőle, hogy ennek ellenére Zsaniból is orvos lett, mindig nézzétek meg, milyen név szerepel  a rendelő ajtaján, mielőtt beléptek!
Vannak azonban olyan nyelvek, amelyeknek a hasznossága még ennél is megkérdőjelezhetőbb. Ebből nyújtok át Nektek egy kisebb csokrot. A nyelvleckék angolul vannak, de azért nem nagyon nehezen értetők:

1. Gondoltatok már arra, milyen hasznos lehet kalózul tanulni? Bármikor kapóra jöhet, amikor az ember papagájt, vagy fémkampós mű-alkart akar venni, de a 10%-os kalózkedvezményre jogosító kártyáját a hajóján hagyta, hiszen így rögtön autentikusan igazolhatja magát. A nyelv gyakorlásához elengedhetetlen szakáll viselése lányoknál gondot jelenthet, a hangot karcosító rum viszont már nemtől függetlenül fogyasztható:



2. Na, és mi a helyzet a Star Trek világ kedvenc nyelvével, a klingonnal? Bizonyára nem könnyű egy klingon-tanárnő élete, ahogyan ebből a nyelviskolai hirdetésből is kitűnik:



S persze a legmegdöbbentőbb, hogy az USA-ban van Klingon Nyelvintézet!!!

3. Benneteket is idegesített már, hogy nem értitek a Csillagok Háborúja szőrös Csubakkájának beszédét? Hát, igen, a vuki nyelv trükkös, de nem akkor, ha megnézitek ezt a gyorstalpaló vuki nyelvtanfolyamot:



Az iskola volt tanulói között volt Darth Vader és Vágó István is, amint az EBBŐL a nagyon vicces felvételből kiderül, ami a Legyen Ön is Milliomos egyik adásában készült.

4. S vágytatok már arra, hogy a Csillagok háborúját  TELJESEN felirat nélkül nézzétek? Idegesített benneteket is, hogy mindig feliratozzák, amit R2D2, a kis hengertestű robot csipog? Akkor ez a FORDÍTÓOLDAL Nektek készült: bármit le tudtok fordítani R2D2 nyelvére. Hát nem csodás?
Kép innen

Igen kellemes nyelvtanulást kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Ötletet kaptam latinul tanuló diákjaim motiválására: "Fiam, ha majd igazán jól tudsz latinul, akkor odautazhatsz..."
    Ez egyúttal az IQ-szint mérését is megoldaná, csak figyelni kellene a reakcióikat. :)

    VálaszTörlés
  2. Húúú, tanárnő, tényleg, oda megyünk kirándulni? Szupiii!:D

    VálaszTörlés
  3. az avataros navi nyelvet már 75ezren tanulják világszerte, van weboldal is :)

    VálaszTörlés